Scroll Top

Ο Μαύρος Ιούλιος του 2018

Μετά την αποφράδα αυτή νύχτα που πάνω από εκατό άνθρωποι κάηκαν τόσο άδικα στο Μάτι εντυπωσιάστηκα από το γεγονός πως εκατοντάδες συνάδελφοι μου απ’ όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν με υπέροχα μηνύματα συμπαράστασης. Από τη Βραζιλία και την Αργεντινή μέχρι την Ιαπωνία και την Ρωσία, από την Τουρκία και την Ινδία μέχρι κάθε γωνιά της Ευρώπης ερχόταν μηνύματα γραμμένα με συγκίνηση και αγάπη. Το συγκεκριμένο πρωί της 24ης Ιουλίου και την ώρα που το κινητό μου κατακλύζονταν από αυτά τα μηνύματα αγάπης ήμουν κοντά στο νεκρομαντείο του Αχέροντα και θεώρησα πως έπρεπε να ξανακάνω κατάβαση στην κρύπτη έτσι για να επαναφέρω στη μνήμη μου τι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες για να εξευμενίσουν τα ανήσυχα πνεύματα. Αυτά τα πνεύματα που είχαν καθηλωθεί στο κατώτερο αστρικό πεδίο διότι έφυγαν άωροι και με βίαιο τρόπο. Τι πιο άωρο και βίαιο από το να καεί κανείς ζωντανός;

Αυτό το κύμα συμπαράστασης από όλο τον πλανήτη και το γεγονός πως η συγκεκριμένη τραγωδία έγινε πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μου γέννησε μέσα μου ένα ερώτημα. Θα μπορούσε αυτό το συγκεκριμένο γεγονός να επηρεάσει την παγκόσμια συνείδηση και θα μπορούσε να αποτυπωθεί στους αισθητήρες του GCP; (Global Consciousness Project)

Χρόνια πριν μια ομάδα επιστημόνων έφτιαξε ένα σύστημα διαπλανητικό στο οποίο καταγράφει τον θόρυβο που λαμβάνει χώρα σε γεννήτριες τυχαίων αριθμών. To 1998 αυτοί οι εξαίρετοι ερευνητές θεμελίωσαν στο πανεπιστήμιο του Princeton το διεθνές δίκτυο καταγραφών σημάτων που σταδιακά εγκαταστάθηκε σε 48 διαφορετικές χώρες. Στοιχεία από αυτές τις καταγραφές στέλνονται στους κεντρικούς επεξεργαστές του Princeton και από εκεί υπόκεινται στην τελική επεξεργασία. Έτσι διαχρονικά διαπιστώθηκε πως όταν συνέβησαν γεγονότα που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη οι καταγραφείς του συστήματος GCP είχαν εξαιρετικές αποκλίσεις.

Χαρκτηριστικά γεγονότα ήταν η δολοφονία της πριγκήπισσας Νταιάνας και η πτώση των δίδυμων πύργων στο Μανχάταν.

Τον Αύγουστο του 2017 είχα την τιμή να γνωρίσω από κοντά τον μεγάλο ερευνητή του Princeton τον δρα Roger Nelson στο 60o συνέδριο παραψυχολογίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Είχαμε κάνει ενδιαφέρουσες συζητήσεις και η όλη του έρευνα πάντα με γοήτευε. Επικοινώνησα μαζί του λοιπόν και του ζήτησα να εξετάσει την υπόθεση αν όντως οι καταγραφείς δεδομένων του αποτύπωσαν αλλοιώσεις και αποκλίσεις στην παγκόσμια συνείδηση εξαιτίας των πυρκαγιών στο Μάτι. Ο κύριος Nelson ανταποκρίθηκε θετικά και έτσι μόλις επέστρεψε από τις διακοπές του επεξεργάστηκε τα δεδομένα. Μόλις μου απέστειλε την ανάλυση του και εγώ με την άδεια του την αναδημοσιεύω. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για τον χρόνο του και την ενέργεια που αφιέρωσε για την επεξεργασία των συγκεκριμένων δεδομένων.

Ειδική Υπόθεση και Αποτελέσματα
Η διερεύνηση του GCP ορίστηκε για 24 ώρες από την 8 μ.μ. τοπική ώρα (Ελλάδος) της 23ης Ιουλίου. Αυτό το διάστημα  φαίνεται να περιλαμβάνει την περίοδο των χειρότερων πυρκαγιών, αν και οι πυροσβέστες συνέχισαν να καταπολεμούν για περισσότερο χρόνο τις φωτιές στην περιοχή. Το γράφημα που προκύπτει δείχνει μια ισχυρή αρνητική τάση μέχρι τα μεσάνυχτα και μια σταθερή ανοδική τάση για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι το απόγευμα της 24ης Ιουλίου στις 8μ.μ.

Ερμηνεία
Το παρακάτω γράφημα είναι μια οπτική απεικόνιση του στατιστικού αποτελέσματος. Δείχνει τη συσσώρευση μετρήσεων από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο μικρών αποκλίσεων των δεδομένων από αυτό που αναμένεται σε ένα καθεστώς κανονικότητας. Η πρόβλεψή μας είναι ότι οι αποκλίσεις θα τείνουν να είναι θετικές και αν αυτό συμβαίνει, η οδοντωτή (κόκκινη) γραμμή θα τείνει να ανεβαίνει. Αν το τελικό σημείο είναι θετικό, αυτό αποτελεί ένδειξη για τη γενική υπόθεση και προστίθεται στην κατώτατη γραμμή. Αν το τελικό σημείο βρίσκεται έξω από την ομαλή (μπλέ) καμπύλη που δείχνει 0,05 πιθανότητα, η απόκλιση είναι στατιστικά σημαντική. Εάν η τάση της σωρευτικής απόκλισης είναι προς τα κάτω, αυτό είναι αποδεικτικό στοιχείο ενάντια στην αρχική υπόθεση και αφαιρείται από την κατώτατη γραμμή. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας των αποτελεσμάτων, ανατρέξτε στην ενότητα Η Επιστήμη και οι σχετικές σελίδες, καθώς και την τυπική προειδοποίηση που είναι παρακάτω.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα
Στο γράφημα αριστερά σας καταγράφεται σωρευτική απόκλιση από την ομαλότητα κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Όπως λέει ό καθηγητής Roger Nelson: “Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε με αξιοπιστία τις μεμονωμένες αναλύσεις γεγονότων όπως αυτό, αλλά μοιάζει πράγματι ο παγκόσμιος νους να έστρεψε την προσοχή του στο συγκεκριμένο γεγονός”.

Πρότυπη Προειδοποίηση
Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι έχουμε μόνο ένα μικροσκοπικό στατιστικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να είναι πάντα δύσκολο να διακρίνουμε το σήμα από τον θόρυβο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιτυχία μπορεί να προκληθεί σε μεγάλο βαθμό τυχαία, και κάθε αποτυχία μπορεί να περιλαμβάνει ένα πραγματικό μήνυμα που επισκιάζεται από τον θόρυβο. Μακροπρόθεσμα, ένα πραγματικό αποτέλεσμα μπορεί να αναγνωριστεί μόνο με τη υπομονετική συσσώρευση ανάλογων και πολλαπλών αναλύσεων.

Πηγή GCP.

Η δική μου ερμηνεία

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς αυτές τις ημέρες απουσιάζαμε από την έδρα μας είτε σε διακοπές είτε σε μικρές αποδράσεις. Η συγκεκριμένη φωτιά στο Μάτι θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν πολύ σύντομη και ιδιαίτερα εστιασμένη σε δύο λωρίδες που κατέβηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα από το Νταού Πεντέλης μέχρι τη θάλασσα μέσα σε δύο ώρες. Η κυβέρνηση σαφέστατα είχε υποτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και οι αναφορές για πιθανότητα νεκρών δεν είχαν υπήρξαν παρά μέχρι λίγο πριν τις 12 το βράδυ.  Παρατηρήστε λοιπόν πως αλλάζει ξαφνικά η καμπύλη της οδοντωτής γραμμής μετά την ανακοίνωση για ύπαρξη νεκρών και σταδιακά αρχίζει να κινείται προς το πάνω με πρώτη κορύφωση τις πρώτες πρωινές ώρες γύρω στις 8 το πρωί όπου έχουν βρεθεί οι πρώτοι νεκροί που είχαν αποκλειστεί στα αυτοκίνητα και στην ταβέρνα και τα πρώτα πλάνα έχουν κατακλύσει τους τηλεοπτικούς δέκτες μας. Η αναπαραγωγή αυτής της αποτρόπαιας είδησης στα διεθνή ΜΜΕ έστρεψε την παγκόσμια συνείδηση σ’ αυτό το μακάβριο γεγονός με κορύφωση στο 24ωρο απο την αρχική μέτρηση. Είμαι βέβαιος πως αν η μέτρηση γινόταν αποκλειστικά στο 24ωρο της 24 Ιουλίου η στατιστική σημαντικότητα θα ήταν ακόμη πιο εμφανής.

Αυτό που μοιάζει να συμβαίνει είναι πως όντως πρέπει κατα διαστήματα να υπάρχει ένα συλλογικός νους που όταν συντρέχουν ακραία γεγονότα όντως εστιάζει προς αυτά και είναι προφανές πως όπως αυτή η συλλογική συνείδηση επηρρεάζεται από τα γεγονότα έτσι και αυτή με τη σειρά της επηρρεάζει τους διασυνδεδεμένους αισθητήρες του συγκεκριμένου συστήματος.

Με σεβασμό και τιμή προς τους αδικοχαμένους νεκρούς,

Νάσος Κομιανός