Scroll Top

Η περίπτωση της Άννας Φράνκ

anna_frank

anna_frankΤο άρθρο αυτό βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε έρευνα που έκανε ο Δρ. Walter Semkiw ιδρυτής του ISSIS (Ινστιτούτο για την Ενσωμάτωση της Επιστήμης, της Διαίσθησης και του Πνεύματος ) και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ο Walter μου έδωσε πρόσβαση στις βασικές πληροφορίες και το δικαίωμα να
μεταφράσω τις βασικές ιδέες αυτής της περίπτωσης στα Ελληνικά.

Φαντάζομαι πως όλοι σας θα γνωρίζετε ποιό είναι το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο; Σωστά απαντήσατε η Βίβλος από την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι σήμερα, η Βίβλος έχει τα πρωτεία στις πωλήσεις και εκτυπώσεις. Τώρα ποιό είναι το επόμενο βιβλίο σε πωλήσεις; Ποιός είπατε ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος; Μην κουράζεστε δύσκολα πάει το μυαλό. Είναι το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ… Το ημερολόγιο ενός ακόμη θύματος της φρικωδίας των Ναζί που ξεψύχησε στο στρατόπεδο Bergen-Belsen.

Κάποια στιγμή μετά την ήττα του Χίτλερ το ημερολόγιο αυτό βρέθηκε και εστάλη στον πατέρα της και λίγο αργότερα αυτός το έδωσε προς δημοσίευση. Κανείς δεν περίμενε πως αυτή η άτυχη Εβραιοπούλα θα γινόταν τόσο γνωστή μετά τον θάνατο της. Ομως εννέα χρόνια μετά στην Σουηδία γεννήθηκε ένα κοριτσάκι που το ονόμασαν Barbro. Όταν το κοριτσάκι ήταν μόλις τριών χρονών δήλωσε στους γονείς της πως την έλεγαν Άννα Φράνκ και πως οι πραγματικοί γονείς της ήταν άλλοι και πως θα έρχονταν σε λίγο να την πάρουν και να την πάνε στο σπίτι της. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στην Σουηδία δεν είχε ακόμη εκδοθεί το συγκεκριμένο βιβλίο. Όσο ήταν ακόμη μικρή η Μπάμπρο έλεγε πάρα πολλές λεπτομέρειες από την προηγούμενη ζωή της που οι γονείς της θεωρούσαν παιδικές φαντασιώσεις. Επίσης η μικρή είχε συνεχείς και επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, κατά τους οποίους άντρες με στολές έμπαιναν δια της βίας μέσα στο σπίτι της και ανέβαιναν στην σοφίτα όπου η οικογένεια της κρυβόταν.

Οι γονείς της ανησύχησαν ιδιαίτερα με τις εμμονές της και την πήγαν σ’ έναν ψυχίατρο όπου όμως η μικρή έπαιξε θέατρο μιάς και κατάλαβε πως δεν υπήρχε ελπίδα κανείς να την πάρει στα σοβαρά γι’ αυτά που έλεγε. Έτσι φυσικά ο ψυχίατρος την είδε με καλό μάτι και το θέμα έκλεισε εκεί.

Τότε κυκλοφόρησε το βιβλίο της Άννας Φράνκ στη Σουηδία. Και μία μέρα ο δάσκαλος στο δημοτικό άρχισε να μιλάει για την Άννα Φράνκ. Τότε η μικρή Μπάρμπρο συγχίστηκε και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο δάσκαλος αναφερόταν στην ίδια ενώ δεν απευθυνόταν σ’ αυτήν. Καταλαβαίνετε την σύγχιση στο μυαλό ενός μικρού κοριτσιού που είναι γεμάτο εφιαλτικές εικόνες, φοβίες και εφιάλτες.

Από μικρό κορίτσι η Μπάρμπρο φοβόταν τους άντρες με στολές. Ακόμη και όταν μεγάλωσε αν την σταματούσαν για μιά απλή κλήση ήθελε να το βάλει στα πόδια. Για να ξεπεράσει αυτήν την φοβία η Μπάρμπρο αλλά και για να έρθει πιό κοντά στα άλογα που τα λάτρευε, αποφάσισε να γίνει έφιππος αστυνομικός, ένα επάγγελμα που το εξάσκησε για μία δεκαετία. Επίσης η Μπάρμπρο είχε μία απέχθεια για τα φασόλια από πολύ μικρή μιας και η οικογένεια της Άννας Φράνκ έτρωγε σχεδόν μόνον φασόλια όσο κρυβόντουσαν στη σοφίτα. Επίσης η Μπάρμπρο δεν έκανε ποτέ ντούς αλλά μόνον μπάνιο στην μπανιέρα. Αν δεν πάει ο νους σας για ποιό λόγο το έκανε αυτό, τότε σας θυμίζω πως οι Ναζί έλεγαν στους κρατούμενους τους πως τους πάνε για ντούς αλλά αυτοί δεν γύριζαν ποτέ, μιάς και τους ραντίζαν με θανατηφόρα αέρια.

Όταν ήταν δέκα χρονών η Μπάρμπρο πήγε μαζί με τους γονείς της σε ένα τουρ μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Μία απ΄ αυτές τις πόλεις ήταν και το Άμστερνταμ, εκεί που ζούσε η οικογένεια της Φρανκ και που τότε είχε γίνει πλέον μουσείο. Όταν ο πατέρας της Μπάρμπρο κάλεσε ένα ταξί για να κατευθυνθούν προς το μουσείο η μικρή πετάχτηκε και είπε πως δεν χρειάζεται να έρθει το ταξί διότι γνωρίζει πολύ καλά που είναι το «σπίτι της». Οι γονείς ακολούθησαν μηχανικά και έκπληκτοι τη δεκάχρονη Μπάρμπρο η οποία με αφάνταστη ευκολία κινούνταν μες στους κυκλικούς δρόμους του ‘Αμστερνταμ. Σε δέκα λεπτά ήταν μπροστά την είσοδο του μουσείου. Οι γονείς της εμβρόντητοι κοιτούσαν άφωνοι ο ένας τον άλλον. Εκεί επισήμανε πως οι εξωτερικές σκάλες έχουν αλλάξει. Όταν εισήλθαν στο μουσείο η μικρή Μπάρμπρο άρχισε να ανεβαίνει την σκάλα για την σοφίτα όταν ξαφνικά έχασε το χρώμα της και πάγωσε. Η αναπνοή της κόπηκε και κόντεψε να την πιάσει κρίση πανικού. Όταν έφτασε σε ένα από τα μικρότερα δωμάτια στάθηκε ακίνητη και χαμογέλασε λιγάκι. Η μικρή Μπάρμπρο τότε είπε «τί ωραία οι φωτογραφίες μου με τα αστέρια του κινηματογράφου  είναι ακόμη εδώ» και η μάνα της της απάντησε «μα ποιές φωτογραφίες ο τοίχος είναι γυμνός». Τότε η μικρή συμφώνησε με την μαμά της. Η μαμά ρώτησε τότε την υπάλληλο που εργαζόταν εκεί αν υπήρχαν όντως κάποιες φωτογραφίες σ’αυτόν τον τοίχο, και εκείνη τους εξήγησε πως απλά τις έχουν κατεβάσει λίγο για συντήρηση και για να μπούν κάτω από γιαλί για να μην χαλάσουν η κλαπούν. Η μάνα της είχε μείνει εμβρόντητη και το μικρό κορίτσι λύγισε και κατελήφθη από τάσεις φυγής. Όταν έφυγε προς την έξοδο κατέρρευσε.

Από εκείνη την στιγμή και μετά οι γονείς της Μπάρμπρο παρά τα περιοριστικά τους πιστεύω αποδέχθηκαν πως η κόρη τους μάλλον πρέπει να είναι η μετενσάρκωση της Άννας Φράνκ. Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει όλες αυτές τις συμπεριφορές της μικρής και πως θα μπορούσε να απαντήσει σ’αυτά τα πιεστικά ερωτήματα; Πως μπορούσε να φτάσει στο σπίτι της Άννας χωρίς οδηγίες και πως μπορούσε να πλοηγηθεί μέσα από τα διαδαλώδη δρομάκια της πόλης; Πως γνώριζε πως οι σκάλες είχαν ανακαινιστεί και πως ήξερε πως οι φωτογραφίες των αστέρων της εποχής της ήταν αναρτημένοι στον συγκεκριμένο τοίχο;

image descriptionΑυτό που έκανε γνωστή την Άννα Φράνκ σ’ όλο τον πλανήτη δεν ήταν το γεγονός πως πέθανε βίαια σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά το ότι έγραφε υπέροχα και για την ηλικία της αυτό θεωρήθηκε σαν ένα ιδιοφυές χάρισμα. Για να δείτε πως πολλές φορές το ταλέντο εξακολουθεί να μεγαλουργεί και στις επόμενες ενσαρκώσεις ίσως θα σας βοηθούσε αν ξέρατε πως η μικρή Μπάρμπρο έγινε γνωστή στο Σουηδικό κοινό με την δημοσίευση του πρώτου της βιβλίου με τίτλο Man on Earth, το οποίο πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα στην κατηγορία της πρόζας και της ποίησης στην ιστορία της Σουηδίας. Η μικρή έγινε ταχύτατα σελέμπριτι και μέχρι την ολοκλήρωση της εφηβείας της είχε γράψει εννέα βιβλία.

Μετά την εφηβεία της οι μνήμες της προηγούμενης ζωής άρχισαν να υποχωρούν και να επικαλύπτονται από τα βιώματα της στην σημερινή της ζωή. Όμως στα σαράντα της οι μνήμες αυτές άρχισαν να επανέρχονται και να την επισκιάζουν. Όλα ξεκίνησαν από την επαφή της μ’ έναν συνάδελφο της αστυνομικό με τον οποίο είχε συνεχώς κόντρες και αψιμαχίες. Τότε της ήρθαν σκηνές από το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος δεν ήταν άλλος από την μετενσάρκωση ενός Ναζί που ήταν φύλακας στο Bergen-Belsen.

Τότε έγραψε ένα άλλο βιβλίο το And the Wolves Howled. Η Μπάρμπρο ήθελε μ’ αυτό το βιβλίο να δώσει κουράγιο στους κατατρεγμένους και να τους  δείξει πως αν και οι φύλακες, οι λύκοι δηλαδή επιμένουν, η ψυχή επιβιώνει του σωματικού θανάτου και μπορεί να φέρει ανατροπή στον φαύλο κύκλο θύτη/θύματος παρέχοντας έτσι παρηγοριά σ’ όσους υποφέρουν.
Τέλος άλλη μία επιβεβαίωση έρχεται από την συνάντηση που επιδίωξε με την Μπάρμπρο ο Buddy Elias, διευθυντής του ιδρύματος Άννας Φράνκ και ο τελευταίος επιζών συγγενής της Άννας Φράνκ με την οποία ήταν ξάδελφος. Ο Μπάντυ φρόντισε να την επισκεφθεί ινκόγκνιτο μεσολαβούντος του εκδότη της Μπάρμπρο και χωρίς αυτή να γνωρίζει ποιός είναι ο κύριος αυτός που θέλει να την γνωρίσει από κοντά. Όταν συναντηθήκανε από κοντά αγκαλιαστήκανε και κλαίγανε γοερά χωρίς να ξέρουν και οι δύο γιατί. Η Μπάρμπρο δεν τον αναγνώρισε ως τον ξαδελφό της αλλά ήξερε πως ήταν δικός της άνθρωπος από την προηγούμενη ζωή της. Από τότε ξανάγιναν κολλητοί και βρίσκονται με κάθε ευκαιρία.

Όπως είδατε για άλλη μία φορά έχουμε μία περίπτωση όπου χαρίσματα, φόβοι, επιθυμίες, ικανότητες ακόμη και σωματικά χαρακτηριστικά επιμένουν από ζωή σε ζωή. Καλό θα ήταν να το έχουμε στα υπόψη μας όπως τονίζει ο Dr Semkiw, πως η Άννα Φράνκ εκδιώχθηκε επειδή ήταν Εβραία. Σήμερα είναι Χριστιανή και ίσως σε μία επόμενη ζωή να γεννηθεί ως μουσουλμάνα. Αν αποδεχόμασταν αυτή την τόσο μικρή αλήθεια θα καταλαβαίναμε πως οι εμμονές,  οι αντιπαραθέσεις και οι πόλεμοι δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα στο βάθος του χρόνου και οι ζωές μας θα ήταν πολύ διαφορετικές.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.